Saham Bawah Nilai Pasaran di Malaysia

Warren Buffet yang terkenal pernah berkata “jangan bergantung pada pendapatan tunggal, membuat pelaburan untuk mencipta sumber kedua”. Nasihatnya menunjukkan bahawa tabungan saja tidak mencukupi untuk memastikan kewangan anda terjamin, tetapi salah satu cara terbaik adalah untuk membuat wang anda bekerja lebih keras melalui pelaburan.

Bilangan pelabur memasuki pasaran kini semakin meningkat, terutamanya bagi pemegang akaun berumur 25 tahun ke bawah. Bursa Malaysia mendedahkan bahawa telah ada peningkatan 36% dalam kumpulan umur tersebut yang membuka akaun Sistem Depositori Pusat (CDS), dengan sejumlah 27,252 pemegang akaun pada 30 Disember 2016. Mereka yang berusia di antara 26 dan 35 adalah yang kedua dengan jumlah 192,123 akaun CDS.

Walau bagaimanapun, majoriti pemegang akaun CDS di Malaysia masih berumur antara 46 hingga 55 tahun, yang bermaksud walaupun usaha yang dibuat untuk mendidik generasi muda mengenai faedah melabur, sangat sedikit yang tahu bagaimana atau di mana untuk bermula. Ia juga menunjukkan fakta bahawa banyak generasi muda merasa bahawa mereka tidak mampu untuk melabur lagi.

Apakah saham di bawah nilai

Ini adalah saham yang harga terlalu rendah berdasarkan penunjuk tertentu, dan sebab untuk melabur dalamnya adalah berdasarkan strategi yang disebut pelaburan nilai.

Oleh kerana aset boleh diperoleh pada kos yang agak rendah, ini membantu meningkatkan kemungkinan pulangan. Pelaburan nilai juga membantu anda mengelakkan membeli apa-apa perkara yang mungkin dinilai terlebih nilai di pasaran, kerana ia mungkin menghasilkan pulangan yang tidak menguntungkan.

Sekalipun mencari saham di bawah nilai adalah pilihan yang baik, masih sukar untuk menentukan nilai intrinsik saham tunggal kerana terdapat beberapa anggapan dan metodologi penilaian yang berbeza untuk menentukan apakah saham benar-benar undervalued.

Walaupun penting untuk mengenal pasti stok di bawah nilai untuk memastikan anda tidak membayar lebih, itu masih penting bagi para pelabur untuk memahami sifat perniagaan syarikat, prospek perniagaan serta kesan daripada keadaan ekonomi semasa sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

Bagaimana untuk mencari saham di bawah nilai

Cabarannya ialah mencari saham yang di bawah nilai. Kebanyakan masa ia dilakukan dengan melihat penyata kewangan syarikat yang mendasar dan menganalisis asas-asasnya, seperti aliran tunai, pulangan ke atas aset, pengekalan keuntungan dan pengurusan modal, untuk menentukan nilai intrinsik saham tersebut. Tetapi ada cara yang berbeza untuk mengira pernyataan yang berbeza ini juga.

Berikut adalah salah satu cara cara yang anda boleh gunakan untuk menentukan sama ada stok di bawah nilai:

Saham Bawah Nilai Pasaran di Malaysia

Daripada empat penilaian ini, yang paling biasa digunakan untuk mengetahui sama ada saham adalah undian Nilai P/E dan hasil dividen. Harga berbanding pendapatan digunakan untuk menunjukkan sejauh mana harga saham dibandingkan dengan pendapatannya. Sebagai contoh, P/E daripada 5 bermakna relatif, harga saham adalah 5x kali pendapatan syarikat yang bermaksud pelabur kemungkinan akan breakeven  selepas 5 tahun diberi pendapatan yang sama setiap tahun. Sekiranya penilaian berakhir di bawah 15, saham dianggap di bawah nilai.

Berikut adalah contohnya. Katakan harga saham Syarikat A sekarang adalah RM1.65, dengan EPS mereka berada pada RM0.06. Ini bermaksud: RM1.65 ÷ RM0.06 = 27.5.

Kemudian P/E Syarikat A berada pada 27.5, yang mana terlalu tinggi kerana stok di bawah nilai yang ideal harus berada di bawah 15.

Mari kita lihat Syarikat B. Harga saham semasa Syarikat B pada RM12.66, yang anda fikir agak tinggi, tetapi EPS mereka ditetapkan pada RM0.84. Dengan pengiraan P/E, anda dapat: RM12.66 ÷RM0.84 = 15.

P/E Syarikat B adalah pada 15, yang bermaksud bahawa walaupun harga saham yang lebih tinggi, Syarikat B boleh dilabelkan sebagai di bawah nilai.

Bagi hasil dividen, semakin tinggi pulangan adalah lebih baik. Oleh itu, dalam kes ini, bersama dengan P/E menunjukkan stok yang dinilai rendah, ia juga mesti mempunyai hasil dividen sebanyak 5% ke atas untuk dilihat sebagai stok yang berbaloi.

Mari ambil Syarikat C sebagai contoh. Mereka mempunyai P/E 13.14 yang bermaksud mereka kini di bawah nilai. Dividen tahunan mereka ialah RM0.25 sesaham dan bahagian semasa mereka adalah RM6.27. Kemudian pengiraan akan: RM0.25 ÷ RM6.27 = 0.0398 x 100 = 3.98%.

Ini bermakna hasil dividen Syarikat C adalah sekitar 4%, yang terlalu rendah walaupun P/E mendedahkan stok di bawah nilai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *