Announcement

Collapse
No announcement yet.

[17/11/2009] : Berita Harian | Berita2 Semasa

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • [17/11/2009] : Berita Harian | Berita2 Semasa

  Permaisuri Agong dibenar keluar hospital

  KUALA LUMPUR: Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah dibenarkan keluar dari Pusat Perubatan Prince Court di sini hari ini, menurut kenyataan Istana Negara malam ini.

  "Buat masa ini ini, Seri Paduka Baginda sedang beristirehat di Istana Terengganu, di sini.

  "Bagaimanapun, Tuanku Nur Zahirah masih tidak dapat berangkat untuk menghadiri semua majlis rasmi dalam jangka waktu yang terdekat ini," menurut kenyataan itu.

  Seri Paduka Baginda telah dimasukkan ke hospital itu sejak 9 November lalu atas sebab-sebab kesihatan.

  Tuanku Nur Zahirah turut menzahirkan penghargaan kepada seluruh rakyat di atas doa dan ingatan tulus ikhlas mereka terhadap Seri Paduka Baginda. - Bernama
  "Saya menyertai Nogold Speakout"

 • #2
  Israel beri amaran tawan kawasan Tebing Barat  BAITULMAQDIS: Israel memberi amaran kepada rakyat Palestin bahawa dengan mengisytihar sebuah negara tanpa memeterai perjanjan damai akan menjurus Israel bertindak balas, termasuk menawan lebih banyak kawasan Tebing Barat.

  "Jika rakyat Palestin mengambil tindaan secara bersendirian, Israel patut menimbang...meluluskan undang-undang untuk menawan beberapa penempatan," Menteri Alam Sekitar, Gilad Erdan, sekutu rapat Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu, memberitahu Radio Israel.

  Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman, enggan menyatakan tindakan yang akan diambil Israel.

  Bagaimanapun, beliau berkata: "Sudah jelas sebarang langkah sedemikian oleh Palestin tidak akan berlalu tanpa tindak balas Israel."

  Tanpa menetap jangka waktu, pegawai Palestin berkata mereka bercadang ke Majlis Keselamatan PBB dalam usaha mendapatkan sokongan antarabangsa untuk negara merdeka di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza. - Reuters

  Comment


  • #3
   Tanah runtuh di utara China ragut 23 nyawa   ZHONGYANG (China): Semua 23 mangsa yang tertanam di bawah timbunan tanah runtuh besar di wilayah Shanxi di utara China disahkan mati, menurut laporan agensi berita Xinhua.

   Penyelamat menemui 12 mayat semalam dan 11 lagi mayat awal pagi ini. Hanya dua mangsa dapat diselamatkan.

   Kejadian tanah runtuh pada jam 10.40 pagi semalam yang membabitkan kawasan seluas 20,000 meter persegi itu memusnahkan lima rumah di sebuah kampung di bandar Zhangzishan dalam daerah Zhongyang.

   Mangsa adalah pekerja asing di kawasan lombong arang batu dan keluarga mereka.

   Pihak berkuasa tempatan sedang menyiasat punca kejadian tanah runtuh itu. - Bernama

   Comment


   • #4
    70 peratus rakyat AS sifatkan China ancaman ekonomi
    WASHINGTON: Majoriti rakyat Amerika Syarikat (AS) menyifatkan kebangkitan China adalah satu ancaman ekonomi, angka yang ditunjukkan dalam satu undian semalam, dan ketika Barack Obama mengambil pendekatan untuk meningkatkan hubungan antara dua negara dalam lawatan pertamanya ke Beijing dan Shanghai sebagai presiden.

    Lebih 70 peratus soalan dalam undian CNN berkata, mereka (rakyat AS) memberi pertimbangan gergasi Asia itu sebagai ancaman ekonomi, manakala hanya 28 peratus tidak bersetuju dengan soalan itu.

    Dua pertiga daripada peserta berkata, mereka berpendapat China adalah sumber daripada pertandingan yang tidak adil terhadap syarikat AS, manakala hanya suku melihat China secara positif dengan menawarkan potensi pasaran yang besar kepada barangan AS. - AFP

    Comment


    • #5
     Terowong SMART ditutup esok, Khamis     KUALA LUMPUR: Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (SMART) akan menutup terowong SMART kepada lalu lintas pada Rabu dan Khamis ini untuk menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan sistem terowong lebuh raya itu.

     Menurut kenyataan SMART hari ini, Lebuhraya SMART akan ditutup bermula jam 11 malam hingga 6 pagi pada hari berkenaan.

     "Penutupan ini adalah untuk membolehkan penyelenggaraan sistem terowong lebuh raya dijalankan," katanya.


     Untuk sebarang pertanyaan mengenai penutupan ini, orang ramai boleh menghubungi talian bantuan SMART di 1-300-88-7188. - Bernama

     Comment


     • #6
      BN sedia bertanding DUN Kota Siputeh
      KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak, berkata Barisan Nasional (BN) sedia bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh, namun perlu menunggu keputusan Mahkamah Rayuan.

      Perdana Menteri berkata, Barisan Nasional (BN) akan menghormati keputusan mahkamah dan menghadapinya mengikut peraturan.

      "Jika kita boleh merayu, kita akan rayu. Apa saja mahkamah putuskan, kita akan terima semula," katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan dan Pameran Bio Malaysia 2009 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), sebentar tadi.

      Comment


      • #7
       GLC digesa guna bahasa Melayu dalam urusan rasmi
       KUALA LUMPUR: Agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) diminta menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya termasuk dalam mesyuarat lembaga pengarahnya.

       Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata arahan penggunaan bahasa Melayu dalam urusan rasmi sudah dikeluarkan tetapi tidak dilaksanakan sepenuhnya.

       Comment


       • #8
        1,166 mangsa banjir dipindahkan di daerah Kerian
        IPOH: Keadaan banjir di Perak tidak banyak berubah apabila jumlah mangsa yang dipindahkan di daerah Kerian meningkat kepada 1,166 orang, pagi ini berbanding 545 orang, semalam.

        Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan, berkata kesemua mangsa baru itu dipindahkan sejak tengah malam tadi hingga 8 pagi ini dan ditempatkan di enam sekolah dan satu surau yang dijadikan pusat pemindahan.

        "Mangsa terbabit dipindahkan dari 11 kampung iaitu Kampung Changkat Lobak, Kampung Selekoh, Kampung Beriah, Kampung Simpang Empat, Kampung Simpang Lima, Kampung Matang Tengah, Kampung Sungai Semambu, Kampung Matang Pasir, Ladang Sungai Bogak, Ladang Sungai Kerian dan Kampung Yau Shin," katanya ketika dihubungi di sini, pagi ini.


        Katanya, hujan lebat yang berterusan sejak enam hari lalu serta limpahan dari empangan Bukit Merah menyebabkan kawasan terbabit terus ditenggelami air sedalam kira-kira satu meter.

        Katanya, Jalan Bagan Serai ke Selama di Km 10 hingga 17 masih ditutup kepada semua lalu lintas.

        Sementara itu, di Selama kesemua 72 mangsa dari dua kampung yang dipindahkan ke pusat pemindahan sebelum ini telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, petang semalam. - Bernama

        Comment


        • #9
         Sultan Kedah titah pembayar cukai laksana tanggungjawab
         ALOR SETAR: Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, bertitah seluruh rakyat di negeri ini perlu menunaikan tanggungjawab menjelaskan cukai kepada kerajaan kerana pendapatan itu akan digunakan sebagai sumber untuk membangunkan negeri.

         Baginda bertitah, sudah tiba masanya kerajaan negeri menguatkuasakan undang-undang terhadap golongan yang tidak bertanggungjawab dan sengaja enggan membayar cukai.

         "Beta sedar Kedah mempunyai sumber hasil terhad. Namun, melalui pengurusan rapi, kerajaan akan dapat mengutip hasil yang optimum.


         "Oleh itu, beta menyarankan jabatan yang terbabit dengan kutipan hasil negeri menambah kakitangan, peralatan dan sistem pengurusan supaya dapat menjalankan tugas dengan berkesan serta meningkatkan kutipan hasil negeri," titah baginda merasmikan Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

         Hadir sama, Sultanah Kedah, Sultanah Haminah Hamidun.

         Baginda bertitah, kerajaan negeri akan terus menyediakan pelbagai peluang menambah pendapatan untuk faedah seluruh rakyat dan setiap individu perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan dan kemahiran untuk mengambil bahagian dalam pembangunan yang dilaksanakan.
         "Ini tidak bermakna kerajaan beta tidak akan memberi bantuan kepada golongan memerlukan. Terdapat pelbagai jenis bantuan yang diberikan kepada golongan keluarga miskin, kurang upaya dan warga emas.

         "Malah, tahun lalu, Jabatan Zakat Negeri turut memberi bantuan berjumlah RM1.3 juta kepada 1,382 asnaf yang memerlukan bantuan," titah baginda.

         Sementara itu, baginda bertitah, kerajaan negeri melaksanakan usaha strategik memperkukuhkan perkhidmatan bekalan air menerusi pengkorporatan Jabatan Bekalan Air Kedah mulai 1 Januari 2010.

         "Beta yakin perkhidmatan bekalan air akan lebih baik melalui pengkorporatan yang akan dilaksanakan pada Januari ini. Sebuah syarikat milik kerajaan negeri yang dikenali Syarikat Air Darul Aman (Sada) sudah ditubuhkan untuk menjadi pengendali perkhidmatan air.
         "Beta berharap pengkorporatan ini berjaya meningkatkan tahap liputan dan kualaiti air bersih kepada rakyat di seluruh negeri," titah baginda.

         Baginda bertitah, oleh kerana sumber air mentah berpotensi untuk memberi pendapatan, kerajaan negeri juga akan menubuhkan satu jabatan yang akan bertanggungjawab menguruskan sumber air dari aspek kawal selia dan penjualan.

         Comment


         • #10
          Hukuman penjara untuk 3 lelaki sebab kematian buruh
          SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menjatuhkan hukuman 13 dan 15 tahun terhadap tiga tertuduh selepas mereka mengaku salah terhadap pertuduhan pilihan, menyebabkan kematian seorang buruh, tiga tahun lalu.

          Hakim Datuk Su Geok Yiam, menjatuhkan hukuman penjara 13 tahun kepada buruh pasar borong, Padali Sitia, 25, dan masing-masing 15 tahun kepada penjual besi buruk, N Veloo, 50, dan pemandu lori, B Kaliyappan, 31, selepas mereka mengaku salah menyebabkan kematian V Baskaran, 43, pada 26 November 2006.

          Comment


          • #11
           Anuar buat laporan polis berhubung saham Anwar
           KUALA LUMPUR: Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari, membuat laporan polis berhubung pemilikan saham berjuta ringgit membabitkan bekas ketuanya itu.

           Beliau mendakwa mempunyai dokumen pemilikan saham bernilai RM2 juta membabitkan Anwar dan Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali serta isterinya, Shamsidar Taharin, ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

           "Saya pada pagi ini buat satu laporan polis dan menyerahkan salinan dokumen asal mengenai pemilikan saham yang heboh diperkatakan sekarang untuk mencari kebenaran kerana daripada dokumen yang diterima dan ada pada saya ianya nampak seperti asli, tetapi saya bukan pakar untuk membuktikan itu dan ini.


           "Sehubungan itu, saya membuat laporan polis untuk mengesahkan kesahihan dokumen tersebut," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman di sini jam 11.30 pagi tadi.

           Anuar berkata, siasatan yang telus dan adil perlu dijalankan kerana menerusi dokumen itu terdapat maklumat mengenai pembelian saham yang dilakukan menggunakan nama dua individu terbabit.

           "Saya mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana dokumen itu bertarikh 1992-1994 semasa Anwar menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri dan ketika itu juga Azmin Ali menjadi setiausaha Anwar," katanya.

           Comment


           • #12
            Hujan lebat diramal hingga Khamis
            KUALA LUMPUR: Jabatan Metereologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran kemungkinan banjir akan berlaku di kawasan-kawasan rendah berdekatan tebing sungai di Kelantan, Terengganu dan Pahang berikutan hujan sekejap-sekejap yang kadang kala lebat sejak semalam yang dijangka berlarutan sehingga Khamis ini.

            Dalam kenyataan hari ini, jabatan itu menyatakan hujan lebat peringkat kuning, iaitu kemungkinan berlaku hujan monsun, dijangka berlaku dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

            Kawasan terbabit ialah di Tumpat, Kota Bahru, Bachok, Pasir Puteh, Machang, Tanah Merah, Kuala Krai, Jeli dan Gua Musang di Kelantan; Besut, Setiu, Kuala Terengganu, Marang, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman di Terengganu; serta Kuantan, Jerantut, Pekan, Rompin dan Maran di Pahang.


            Keadaan sama turut diramalkan di Perak Utara iaitu di daerah Hulu Perak, Kuala Kangsar, Larut, Matang dan Kerian serta Kedah mulai malam ini sehingga Khamis.

            Hujan lebat peringkat Kuning juga dijangka melanda kawasan Sandakan, Kinabatangan, Beluran, Lahad Datu, Kunak, Semporna, Kudat, Kota Merudu dan Pitas di Sabah mulai hari ini hingga esok.

            Jabatan itu turut meramalkan angin kencang dan laut bergelora akan berlaku di kawasan Condore, Samui (Kelantan dan Terengganu) Reef North, Layang-layang, Palawan dan Utara Sabah mulai hari ini hingga Ahad dan berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.
            Menurut jabatan itu, kawasan pantai di Kelantan, Terengganu dan Pahang juga terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut mulai esok hingga Jumaat ini. - Bernama

            Comment


            • #13
             Pusat Inovasi Negara dilancarkan tahun depan: Najib
             KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak, berkata Pusat Inovasi Negara, yang turut dikenali sebagai MyNIC, akan dilancarkan menjelang akhir suku pertama tahun depan.

             Perdana Menteri berkata, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) kini sedang melaksanakan kajian komprehensif mengenai pelaksanaan MyNIC dan ini akan dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

             "Fokus MyNIC ialah untuk melakukan inovasi secara menyeluruh, bukan saja di dalam bidang bioteknologi malah juga di dalam industri teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), animasi serta pertanian dan industri yang lain," katanya pada sidang media selepas pelancaran rasmi Persidangan dan Pameran BioMalaysia 2009 di sini, hari ini.


             Najib berkata, penekanannya perlu diberikan kepada modal dan kandungan intelek.

             "Ini, saya yakin, akan menambah baik sistem ekologi yang kondusif bagi pembangunan industri itu yang kini kian berkembang," katanya.

             Cadangan penubuhan MyNIC diusulkan pada mesyuarat Majlis Inovasi Kebangsaan ke-empat baru-baru ini. - Bernama

             Comment


             • #14
              Umno akan kemuka rayuan berhubung DUN Kota Siputeh
              BANGI: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah, Datuk Mohd Shafie Apdal, berkata Umno akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam yang mengisytiharkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh di Kedah, kosong.

              Shafie yang juga Naib Presiden Umno, berkata Umno akan mengemukakan rayuan supaya kes itu didengar semula.

              "Kita hormati keputusan mahkamah dan kita sudah pun maklumkan ahli DUN tersebut supaya hormati keputusan itu tapi dalam pada itu kita tegaskan bahawa kita akan merayu kepada pihak mahkamah supaya kes itu didengar semula," katanya.


              Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata demikian kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan kementerian itu di Institut Kemajuan Desa (Infra), di sini, hari ini.

              Dalam pada itu, katanya, Umno sentiasa bersedia sekiranya terpaksa menghadapi satu lagi pilihan raya kecil berikutan keputusan mahkamah itu.

              "Dari peringkat awal lagi kita sudah pun susun atur setiap gerak jentera yang ada di semua bahagian di negeri Kedah dan kita dah membuat kerangka dan struktur persediaan termasuk bagi menghadapi sebarang pilihan raya kecil," katanya.
              Kerusi Kota Siputeh disandang Datuk Abu Hassan Sarif daripada Barisan Nasional (BN) sebelum ia diisytiharkan kosong semalam, oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berikutan kegagalan beliau menghadiri dua persidangan dewan itu secara berturut-turut tanpa kebenaran speaker. - Bernama

              Comment


              • #15
               Pelaksanaan sistem subsidi bahan api disasarkan Mei 2010
               PUTRAJAYA: Kerajaan mensasarkan Mei tahun depan bagi pelaksanaan sistem subsidi bahan api, kata Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

               Husni berkata, struktur sistem subsidi dijangka siap menjelang April.

               "Sebilangan besar pemilik kenderaan bermotor kemungkinan besar berhak mendapat subsidi itu," katanya selepas menghadiri Hari Inovasi, Integriti dan ICT kementerian itu.


               Menurutnya lagi, adalah dijangka sistem subsidi bahan api itu akan membolehkan kerajaan berjimat besar.

               "Kita akan juga mengambil kira sasaran kerajaan di dalam memastikan kebajikan rakyat, serta pembangunan ekonomi negara ini," katanya.

               Katanya, ada kemungkinan mereka yang berpendapatan tinggi serta pelancong tidak akan layak mendapat subsidi itu.
               "Kita sedang mengkaji kriteria bagi menerima subsidi, melalui saiz kenderaan bermotor masing-masing, sebagai satu penanda aras," katanya. - Bernam

               Comment

               Working...
               X